teatum+teatum
Projects
Sulgrave Road
T+T 009
Previous
Next
Apartment 009 is one of two new homes, located in Shepherds Bush, London, formed by extending and re-organising two Victorian Houses. Apartment 009 creates a new home from the left over void space in Victorian pitched roofs.

Apartment 009 is formed across two existing Victorian roofs, creating a new home from the unused voids of existing houses. The project is an example of how the city can provide more housing on existing land with limited construction. Large sliding doors between rooms allow spaces to be cellular or open plan, creating a fluid relationship between uses. A south facing external terrace is connected to the internal living spaces by sliding glazed doors. This configuration allows a continuous connection between terrace, living, dining and kitchen. Four spaces that join and overlap allowing an interaction between interior and exterior. The roof extension is formed in a lightweight timber construction, faced in black oiled cedar, a contrast to the texture and form of adjoining roofs. The black cedar both absorbs the south sun and contrasts against the sprayed white terrace enclosure.

The roof garden is conceived as an external room. A perforated white steel wall lines the boundaries of the space, providing a spatial enclosure while maintaining a visual connection with the surrounding gardens below. The white steel wall folds to form a continuous seat. Under-lit, the perforated seat glows at night creating a silhouette against residents as they move across the space. Bedrooms are organised on the north side. Wide spaces, top lit and characterised by washed ply joinery. These joinery elements wrap around the bedroom, a single form providing storage, seating and headboard in one material. The section is articulated to bring top light into each area of the plan, deep reveals direct daylight over the entrance, kitchen and living room seating. Alternating sunlight and daylight is brought in through a range of building openings, the change in scale and location animate internal spaces, creating rooms that are full of shadow and daylight.



Client
Location
Status
Engineer
Contractor
Tom & James Teatum
London, W6
Complete
Marks Heeley & Webb Yates
Harris Calnan

 
 
News
Teatum+Teatum

Space
Projects

Voice
Contact
Credits
Copyright
1 / 14
+
2 / 14
+
3 / 14
+
4 / 14
+
5 / 14
+
6 / 14
+
7 / 14
+
8 / 14
+
9 / 14
+
10 / 14
+
11 / 14
+
12 / 14
+
13 / 14
+
14 / 14
+
Share+
Subscribe
Sitemap